Propaganda culturală sub numele Bucharest Underground Cocktail,  are ca obiectiv să aducă la cunoștința oamenilor în ce constă  “subteranul” românesc, atât pe plan muzical cât și pe plan artistic și sportiv. Screen Shot 2014-06-05 at 18.55.29
Bucureşti, unde eşti?

Un film de Vlad Petri

România, 80 minute, DCP

Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern? Cu toţii s-au întâlnit pe străzile Bucureştiului la 23 de ani de la Revoluţie, hotărâţi să recucerească spaţiul public.
Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, din primele zile ale protestelor până în zilele referendumului împotriva preşedintelui.
Acesta nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degrabă un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă.
Un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.
scr
Asociația Vira va proiecta la Street Delivery 5 scurtmetraje documentare regizate și lucrate asiduu de 20 de liceeni din patru licee din București. Scurtmetrajele au fost realizate pe parcursul atelierului de film documentar “Filmat în comunitatea mea”, organizat în perioada februarie - iunie 2014 de echipa Vira. Atelierul este la cea de-a doua ediție, prima având loc la Bârlad cu numele „Rulment”.

Programul proiecțiilor de film:

Carol53 / Intre ziduri, un film de Petru Alin Gheorghe, Marina Teianu, Teodor Coman și Alexia Chiriță.
Mogoșoaia – București Nord. Trenul Regal, un film de Andrei Irimescu și Alexandra Ancu, Emilia Mătărău
Barca, un film de Vlad Marchidanu, Andrada Balmez
Parkour Pantelimon, un film deAlexandra Ancu, Emilia MătărăușiIonela Ștefan
Bullying stories un film de Daniela Gheorghe, Alexia Chiriță, Vlad Marchidanu, Petru Alin Gheorghe și Alexandru Lincă, Ionela Ștefan, Teodor Coman

Alături de aceste două filme vom proiecta și două scurtmetraje realizate de participanții atelierului organizat la Bârlad:

Familia mea, pe scurt, un film de Elena Borcea, Dragoș Musteață și Lucian Ibănescu
Carne. Un Bârlad, episod dintr-un serial realizat de Alexandra Diaconu.
Total timp: 81 minute

Despre VIRA
Asociaţia VIRA este o organizaţie nonguvernamentală cu profil cultural înființată la Bârlad în anul 2006. Activitatea VIRA este structurată pe cinci direcţii: organizare comunitară, educaţie nonformală, documentare vizuală, cultură şi patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură. ViraFilms este cel mai important proiect din domeniul documentării vizuale. Cu o echipă alcătuită din sociologi, documentariști vizuali ai fenomenelor sociale și specialiști în producție de film, Asociația Vira s-a remarcat de-a lungul timpului prin o serie de proiecte educaționale, de cercetare și documentare vizuală. greeting_card_parkour
Model afis ich bin DUBISTRegia:Vlad Ioachimescu
Genul:Documentar
Romania 2013

În contextul mișcărilor stradale din România de dupa 2011, argoul protestatarilor s-a îmbogățit cu un nou verb: „a înduba” (a băga pe cineva in dubă). Indiferent de vârstă, sex sau statut social, mulți dintre activiști, mai noi sau mai experimentați, au făcut cunoștință cu duba Jandarmeriei. Duba nu discriminează, duba ia pe oricine, iar Jandarmeria și-a dovedit sârguincioasă calitatea de forță de opresiune. Însă, odată trecut pragul dubei, ceea ce poate părea o experiență traumatizantă, devine adesea o banalitate sau chiar un motiv de a face haz. Interviurile luate unora dintre cei mai „îndubați” protestatari sunt ilustrate cu imagini document, adunate în timpul protestelor, de multe ori chiar de la protagoniști. În lupta cu abuzurile Jandarmeriei, cele mai eficiente arme s-au dovedit a fi banala cameră digitală și telefonul mobil. Din jocul de-a șoarecele și pisica dintre protestatari și jandarmi s-au născut situații hilare, documentarea acestora oferind sarea și piperul filmului.
LUMINARIS_still
Helsinki

regia: Juan Beiro. Spania, 2013, 15’

Aşteptând ora închiderii, Carmen şi Lola se uită la un film SF în barul unde lucrează. Lola, cea mai naivă dintre cele două, visează cum ar fi să întâlnească un călător în timp şi îi vine o idee minunată: ar trebui să-i scrie o scrisoare!

.srt / .sub
regia: Jossie Malis Alvarez. Spania, 2012, 15’
  Un imigrant african care are probleme de comunicare înfruntă dificultăţile birocratice ale unei societăţi stranii.

    Prin tine / Through You
regia:  Lucette Braune. Olanda, 2013, 8’
 

O fată trebui să-şi croiască drum prin semenii săi. La propriu. Unii dintre aceşti oameni tind să lase urme, însă doar o singură persoană lasă urme care să conteze.

    Maraton
regia: Harut Shatyan. Armenia, 2013, 18’

David este un tânăr sportiv de succes, pentru care alergatul înseamnă mai mult decât viaţa. Când s-a născut, doctorii i-au dat două zile, însă destinul avea altceva de gând în privinţa lui.

    Luminaris
regia: Juan Pablo Zaramella. Spania, 2011, 6’

  Într-o lume controlată de lumină, un om obişnuit are un plan care ar putea schimba ordinea naturală a lucrurilor.

    Dezbracă-mă / Ta av mig
regia: Victor Lindgren. Suedia, 2013, 15’

  Mikaela şi-a schimbat sexul din bărbat în femeie. Într-o noapte, întâlneşte un tip care o însoţeşte acasă. Filmul examinează percepţiile noastre asupra genului şi felul în care îţi poţi construi identitatea pe baza percepţiilor celorlalţi.

    În turneu cu corul / Kora Turneja
regia: Edmunds Jansons. Letonia, 2012, 5’

  Sub bagheta unei dirijoare severe, corul de băieţi este un instrument muzical obedient. Însă lăsaţi nesupravegheaţi, sunt doar nişte copii puşi pe şotii.

    Marion
regia: Julian Zuazo. Spania, 2012, 18’
 

Uneori aproape că putem atinge viitorul, e chiar după colţ, ne întrebăm dacă nu e deja aici, ne dorim să se întâmple odată.

    Teleportorul Zovko / Teleport Zovko
regia: Predrag Licina. Croația, 2013, 17’

  După atâta aşteptare, în sfârşit îl avem aici! În Croaţia: Teleportorul Zovko! Ajungi oriunde în numai patru secunde...
2
La Street Delivery, experienţa ShortsUP va fi centrată pe ocuparea unui loc în opţiunile de cultură "mobilă" a bucureştenilor. Filmele scurte şi bune ale lumii sunt mereu în buzunar, pe versiunea de mobil a site-ului. Emoţiile tari în doze mici = timp liber de calitate oriunde, oricand.
ShortsUP a devenit, de-a lungul a cinci ani, cel mai dinamic mediu de expunere și promovare a scurtmetrajelor valoroase prin evenimente, recomandări online și printr-o emisiune TV.
Misiunea ShortsUP este aceea de a creşte vizibilitatea scurtmetrajelor şi, pe termen lung, valoarea acestora.
Evenimentele ShortsUP au loc sezonier la Bucureşti (4 evenimente/an şi un best of) și sporadic în centre urbane importante din România: Cluj, Sibiu, Constanţa, Braşov, Timişoara, Iaşi, etc.

FILMELE

Selecţia de filme include producţii premiate recent în cele mai importante competiții cinematografice ale lumii (Oscar, Berlin, BAFTA, European Film Awards, Clermont-Ferrand, etc), dar şi scurtmetraje de arhivă ale unor regizori de referinţă. Ficţiuni, filme-experiment, documentare sau animaţii se reunesc în selecţii tematice, în jurul unor concepte memorabile.