Arhitectură, urbanism, design urban şi peisagistică

dvb-la-sdDrumuri Verzi în București* - prima rețea de drumuri dedicată pietonilor** și bicicliștilor din București. * un demers similar a fost anunţat de municipalitatea oraşului Hamburg. (Grünes Netz - Reţeaua Verde) ** spaţiu dedicat pietonilor va fi accesibil tuturor categoriilor de persoane cu dizabilităţi temporare sau permanente Prezentare generala
piticii si miticii
Piticul de grădină a devenit la fel de urban ca noi ! Piticul de gradină își doreste un oraș cu spații publice confortabile. Piticul își vrea grădina / orașul înapoi !
Fiecare dintre noi are piticii lui ! Fiecare dintre noi, bucureșteni sătui de felul în care arată și este construit orasul, este invitat să-și (ex)spuna piticii  (de grădină) ! În cadrul Street Delivery piticii noștri (ai tuturor) vor ocupa spațiul public și ne vor povesti păsurile.
Piticul pe bicicleta, Piticul gradinar bio, Piticul ce sta pe iarba in parc la plaja, Piticul grataragiu, Piticul cu copil in carut, Piticul sportiv, Piticul contemplativ, Piticul turist, Piticul inotator, Piticul cu caini, Piticul cu copiii sau Piticul copil, Piticul fumator sau Piticul nefumator, Piticul jogger, Piticul tarabagiu, Piticul pieton…  si multi alti pitici sunt invitati sa participe la aceasta miscare de tip Occupy !
Piticii nostri trebuie vazuți si ascultați. Câti pitici vor piste de biciclete ? Cati pitici vor stranduri si bazine de inot ? Cati pitici vor locuri de gratare ? Cati pitici vor mai multe gradini ? Intre 13 si 15 iunie 2014 piticii sunt invitati sa se adune pe Strada Verona, sa o invadeze, sa o Occupy si sa transmita ce pitici au cetatenii bucuresteni (si nu numai).
Deci toata lumea este invitata sa-si personalizeze piticul (piticii, caci multi dintre noi au multi pitici pe oras !) si sa il aduca la Street Delivery sa ocupe strada Verona ! si mai apoi… intregul oras… Fiecare Mitic are un Pitic !
Si daca ratati evenimentul puteti continua sa va postati piticii pe paginile de socializare ale piticilor de gradina urbana !
Piticii si Miticii
COVER PHOTO QUEST ORASUL cu geo Fii turist în orașul tău! ActiveWatch si geo-spatial.org te invită la city quest în cadrul Street Delivery 2014. Vrem să redăm orașul cetățenilor și sa le reamintim celor care locuiesc în București (dar nu numai) că nu pot cunoaște cu adevărat orașul pe care îl numesc “acasa” doar de la volanul mașinilor personale. E nevoie să trăim orașul la picior și să îl simțim cu bune și rele pentru a putea fi parte a soluțiilor de utilizare inteligentă a spațiului public. Acțiunea propusă de noi încurajează mersul pe jos și petrecerea timpului liber atât de cei mari, cât și de cei mici într-un mod inedit, care deschide apetitul pentru redescoperirea orașului în care locuim.
Quest “Orașul ești tu!” 1 – Sâmbătă, 14 iunie, ora 4:00 pm Quest “Orașul ești tu!” 2- Duminică, 15 iunie, ora 4:00 pm Zona de quest: Romană - Universitate - Calea Victoriei - Calea Moșilor. Fiecare traseu va avea o durata de maxim 2h. Participarea se va face în echipe de max. 5 persoane. Fiecare echipă va trebui să aibă un smartphone cu acces la internet mobil pentru a putea naviga pe hartă în cătarea indiciilor primite în timpul quest-ului.
Înscrierile la quest se vor face în perioada 5 – 15 iunie pe website-ul orasulestitu.ro și în perioada 13 – 15 iunie la cortul ActiveWatch din cadrul Street Delivery.
orasulestitu.ro
Propunem o reinterpretare a mecanismului extrem de interesant al morii de apă, folosind elemente urbane, cum ar fi o bicicleta! Cu ajutorul acesteia dorim să realizăm o instalaţie care să meargă pe principiul mecanismului morii şi să facem experimente cu diferite cereale (grâu, porumb) pe care să le măcinăm! Toată activitatea se va desfăşura într-o notă distractivă şi relaxantă, fără a neglija însă aspectul grav al situaţiei în care se află monumentul istoric!
www.propatrimonio.org
O Camera ObscuraCamera obscură captează o imagine a peisajului urban altfel decât îl percepem în mod obişnuit, prin aplicarea unui principiu simplu, descoperit în antichitate. Proiecţia rezultată este întoarsă şi la o scară mai mică, apropie exteriorul de privitor şi stimulează imaginaţia sa prin efectul interactiv rezultat. Camera Obscură vă aşteaptă să priviţi strada Verona cu alţi ochi, de peste drum, de pe trotuarul din faţa blocului Eva.
https://www.facebook.com/pages/O-Camera-Obscura/1423155167951340?fref=ts
Ocheanul Mobil“Ocheanul mobil” participă la crearea unui traseu pietonal al obiectelor de arhitectură ce se află între Parcul Gradina Icoanei şi Parcul Cişmigiu. În acest scop vom realiza un ochean, pe care îl vom transporta pe tot acest parcurs. Proiectul este dedicat copiilor şi are ca scop încurajarea acestora în parcurgerea drumului într-un mod diferit. Dorim să atragem atenţia asupra limbajului arhitectural al zonei şi să arătăm cum acesta poate spune povestea unui loc.
Autori: Zenaida Elena Florea, Paula Andreea Apostolidis, Ligia Ion, Ruxandra Vasile (grupa 14B UAUIM)
Jocuri, discuţii şi colectare de mobilier pentru conacul Neamţu din satul Olari.Olari - Alternativa pentru monumente
Peste drum 2014An de an, festivalul Street Delivery propune deschiderea şi re-imaginarea străzii Arthur Verona, aducând în discuţie rolul acesteia în formarea şi transformarea ţesutului urban, punând în scenă posibilitatea realizării unei legaturi vii şi plăcute între Grădina Icoanei şi parcul Cişmigiu. În ediţia din 2013 a evenimentului traversarea de cealaltă parte a bulevardului Magheru, şi ocuparea spaţiului de lângă blocul Eva, s-a dovedit a fi o mişcare simbolică şi strategică pentru reactualizarea ideii acestui traseu pietonal în memoria publicului evenimentului.
Mizând şi în acest an pe vis-a-vis ca pe un loc valoros şi accesibil unui public mult mai larg decât restul străzii Arthur Verona, propunem organizarea peste drum a unei serii de evenimente  în aer liber, pe teme arhitecturale, destinate nu doar profesioniştilor ci tuturor celor interesaţi şi trecătorilor în general. Discuţiile şi proiecţiile (aigurate de UrbanEye) care vor avea loc seara vor fi dedicate abordării alternative a patrimoniului aflat în pericol (sâmbătă) şi spaţiului public gândit pornind de la scara mică (duminică).
Evenimentele din acest an vor avea la bază o amenajare propusă de studenţii atelierului de arhitectură coordonat de conf. Dr. Arh. Florian Stanciu la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Ei vor gândi şi vor realiza amenajarea unui loc aşezat, versatil, vizibil şi diferit pe traseul bulevardului Magheru, un semnal către Street Delivery pentru publicul larg.

https://www.facebook.com/PesteDrum2014
Atelier de PiatraPiaţa bisericii Anglicane este punctul de plecare al traselui plăcut pietonului ce leagă Parcul Grădina Icoanei şi Parcul Cişmigiu, traseu pe care Street Delivery işi propune să îl readucă în discuţie an de an. Reamenajarea din anul 2010 - prin închiderea străzii Arthur Verona de la intersecţia cu strada Dionisie Lupu până la intrarea în Grădina Icoanei - reprezintă una dinre reuşitele evenimentelor de până acum. Cu toate astea, din cauza administrării, scuarul a ajuns să fie folosit din nou ca parcare.
Ne dorim aşadar ca în timpul celor trei zile de activităţi să realizăm o completare care să facă spaţiulpieţei mai plăcut şi puţin vulnerabil ocupării cu maşini.
Cu acest scop echipa formată din pietrarul compagnon Paul Pierret, ucenicul său Gigel Bourg şisculptorul Mircea Tocaci va face o demonstrație de prelucrare a pietrei naturale. Ei pot folosi atât unelte tradiționale, dar și tehnologii actuale şi vor lucra la debitarea pietrei prin tăiere, dăltuire și fasonare pentru realizarea completărilor necesare. Obiectele produse vor ramane în spaţiu şi după încheierea festivalului.
Street Delivery vă invită sâmbătă şi duminică la cafeneaua Cărtureşti la conferinţe şi discuţii care vor aborda teme legate de oraş şi de spaţiu public, în ziua de sâmbătă, şi legate de noi experimente arhitecturale, duminică.
În acest cadru vor avea loc sâmbătă două momente deosebite:
12:00-14 :00 – „Becoming Local”, spaţiul public în societatea post-comunistă, concluziile grupului tematic PSUC-AESOP - dezbatere despre evenimentul StreetDelivery
17:00-18:00 – o discuţie deschisă între arhitecţii Şerban Ţigănaş şi Florian Stanciu despre arhitectură, arhitect şi spaţiul public
cutia cu sculeCa şi anul trecut, pentru Street Delivery 2014 Cutia va fi folosită de diferite organizaţii şi grupuri în diferite moduri: ateliere, proiecţii, piese de teatru, concerte etc., devenind un echipament în permanenţă la dispoziţia participanţilor din cadrul festivalului.

https://www.facebook.com/CutiaCuScule
In-Progress - Sediul Filialei Teritoriale Bucuresti a OARÎn acest an traseul StreetDelivery se extide până dincolo de parcul Cişmigiu pentru a lega sediul Ordinului Arhitecţilor de pe strada Verona cu cel al filialei teritoriale Bucureşti din strada Constantin 32.

Acolo vă invităm la:

-  inaugurarea CENTRULUI DE INFORMARE A PUBLICULUI in probleme de arhitectura si urbanism. Pentru o mai bună informare a publicului cu privire la valorile culturale existente, deschidem casa OAR cu ocazia evenimentului Street Delivery in zilele de 14,15 iunie; găsiti la noi o harta a zonei cu reperele culturale si comunitare, trasee de interes si informatii privind identitatea zonei.

ETAPA “PRE-SANTIER” a Sediului:

o   sâmbătă 14 iunie h12:00-17:00 - Atelier de Restaurare și Refacere Profilaturi: demonstratie artist plastic restaurator Ștefan Neașcu

o   duminică 15 iunie h11:00-14:00, Atelier practic “for Architects” aplicații ipsosuri și pereți SINIAT

EXPOZITIE MACHETE STUDENTI UAUIM - 15-22 iunie. Departamentul Bazele Poiectării de la Facultatea de Arhitectura expune machetele si schitele de concept ale celor mai bune proiecte. Expoziția se va deschide duminica 15 iunie h11:00

Partener media ZEPPELIN

Propunerea noastra pentru Street Delivery propune Orasul ca fiind “Povestitorul de arhitectura”. Prezenta Orasului in stand este aproape palpabila, dar felul in care el alege sa ni se arate este diferit, in functie de interlocutor.

Omul este un personaj al povestii narate de Oras si prezenta lui in cadrul orasului estela randul ei diferita in functie de peisajul urban din care face parte.

Pavilionul propus este compus dintr-un traseu printre panouri ale caror alcatuiri sunt aceleasi – poze, proiecte, oglinzi, dar dispuse diferit, astfel incat si prezenta umana in stand sa fie descompusa si apoi recompusa in diferite “tablouri”. Felul in care orasul ni se infatiseaza este diferit, in functie de ochii prin care acesta se vede. Pavilionul isi propune sa isi surprinda vizitatorii prin felul in care ii absoarbe.pAcestia vor fi transpusi in mod artificial in diferite locuri, anotimpuri, momente ale zilei intr-un timp scurt si povestea peisajului urban va fi rescrisa in permanenta prin inserarea prezentei vizitatorilor. Desi este o scenografie statica, aceasta se anima odata cu parcurgerea traseului de catre “locuitorii” de moment ai fragmentelor de oras infatisate prin imaginile alese.

https://www.facebook.com/events/523647014413662/

Proiectul îşi propune să ilustreze efectul benefic pe care l-ar avea renovarea cladirilor asupra oraşului. Pe faţade vor fi lipite planşe pe care vor fi imprimate la scara 1:1 detaliile reconstituite.Traseul pe care se va desfăşura „De Faţadă” se întinde de la Parcul Grădină Icoanei până la Parcul Cişmigiu şi va avea loc în timpul festivalului Street Delivery,cuprinzând un număr de aproximativ 30 de clădiri de pe traseu. Autori: Andreea Rusu, Corina Lungu, Andreea Carmen Matei, Andrei Stăncescu