Activităţi pentru copii

SOS Vieţile copiilor este o organizaţie non-profit ce desfăşoară programe educaţionale pentru copiii din centre de plasament de stat. Partener în proiecte este Creative Art Grounds, organizator de cursuri pentru copii – modelaj, teatru de păpuşi, teatru în limba engleză etc.
Atelier de creaţie – măşti. Prinşi în lumea tehnologiei uităm cât de multe lucruri putem face cu timpul nostru. Dar dacă ne gândim la cei care nu au aceleaşi oportunităţi, conştientizăm că trebuie să profităm de timpul nostru şi să dăruim mai departe. Hai să schimbăm benzile negre pe care le poartă pe ochi copiii şi tinerii instituţionalizaţi! Le înlocuim cu măşti colorate şi încercăm să îi scoatem din centrul de plasament în care sunt închişi. Unde i-ai duce tu? Care e locul tău preferat din oraş, din afara oraşului? Ce activitate te face pe tine cu adevărat fericit? Vino să îţi colorezi propria mască cu un gând frumos din lumea reală!
MinitremuSâmbătă vă aşteptăm, cu creioane colorate, carioci, acuarele, la un exerciţiu de gândire critică şi socială prin "Cartea de activităţi şi colorat cu desene de Dan Perjovschi" - un mic ghid pentru copii ai lumii în care trăim. Şi totodată să aflaţi despre activitatea şi practicile artistice ale unuia dintre cei mai prolifici artişti contemporani.

Duminică puteţi lua contact direct cu formele simple şi armonioase ale celor mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuşi - Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului, transpuse în forma unor jucării de lemn care pot fi asamblate, colorate, pipăite, mirosite sau băgate în gură de bebeluşi.
„De-a arhitectura” este o asociaţie care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură şi mediu construit pentru copii, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului.
Cum creşte un oraş? Are câteva reguli care îl guvernează sau creşte mai mult organic, după inspiraţia şi nevoile locuitorilor săi? De-a arhitectura vă propune să testăm acest joc, pe 14 şi 15 iunie, la Street Delivery. Copii vor primi câteva reguli de amplasare a construcţiilor şi câteva cuburi simple, albe, restul ţine de inspiraţia lor dar şi de situaţia care se va crea pe macheta oraşului în dezvoltare. Primii vor avea mai multă libertate de exprimare, dar pe măsură ce oraşul va creşte, opţiunile se vor restrânge şi vor avea nevoie de multă ingeniozitate. Vom fotografia cum creşte oraşul nostru şi poate vom afla cât de flexibile sau rigide vor trebui să fie regulile de urbanism în viitor.
Ideea fondatoare a IKEDOO Institute a pornit de la nevoia copiilor de a învăța făcând lucruri cu mâinile lor. Societatea mobilă media tinde să neglijeze și să uite cât de important este experimentul în dezvoltarea cognitivă. De aceea vrem să le redăm copiilor interesul și curiozitatea pentru a face.
Pentru Street Delivery pregătim la IKEDOO Institute un poligon de testare. Punem la dispoziția prichindeilor sute de cărămizi multicolore pentru a construi o cetate cât toate zilele. Ei vor afla cum se țese un zid din cărămizi, vor vedea cât de mari sunt cărămizile adevărate și vor învăța cum arată o cetate dacică. Iar pentru că ne place foarte mult să ne jucăm, am creat în atelierul nostru un cuceritor de cetăți, o mașinărie de țintit: o catapultă! După ce dărâmăm totul, reconstruim și o luăm de la capăt. Promitem că toată lumea se va simți minunat în poligonul de tragere cu catapulta IKEDOO!
Propunem ca prin joc și poveste să învățam copiii să lucreze cu grijă și atenție la un proiect al tuturor, adică orașul. Preocuparea față de oraș este esențială într-o societate și pentru asta ne propunem să îi incurajăm pe copii sa își pună întrebări, să dezvolte un mod constructiv de gândire.
Atelierul de construit: Învățam cu copiii să construim case, orașe și povești. Fiecare mic cetățean află povestea unui loc și o completează, construind cu grijă, partea lui. Avem o machetă în care fiecare poate adăuga o casă, o pădure, o potecă sau orice altceva ce ține de imaginația copiilor.
După cele două zile de Street Delivery, marea machetă va reprezenta povestea tuturor copiilor care participă la atelier, ca un mare oraș construit de cetățeni.
Atelierul de hărți: Cercetăm un loc, descoperim ce are el important, analizăm caracterul lui, cântărim cu grijă importanța fiecărui lucru pe care îl găsim, iar apoi confecționăm o hartă utilă, punând totul pe hârtie.
Prin acest proiect vrem să aducem în atenţia copiilor bucuria de a descoperi detaliile peisajului urban şi natura. Îmbinând noţiuni educativ-formative cu poveşti şi legende, despre: vânt, mori, morişti, giruete şi zmee, copiii află semnificaţia istorică, socială şi culturală a acestor obiecte ca simboluri ale libertăţii, îndrăznelii, avântului şi independenţei. Participanţii învaţă să construiască o morişcă din hârtie pe care o vor decora personal, ca apoi să observe cu ajutorul acesteia din ce direcţie bate vântul. Având la dispoziţie o busolă şi o hartă a zonei, participanţii vor nota pe un panou observaţia lor ştiinţifică. În desfăşurarea proiectului vor fi implicaţi artişti plastici profesionişti de la care copiii învaţă să se exprime prin desen şi culoare folosind simboluri şi semne grafice. Vor afla despre punctele cardinale şi cum le pot folosi pentru a se orienta în oraş, dar şi povestea obiectelor care interacţionează cu vântul. Proiectul îşi doreşte să responsabilizeze copiii faţă de mediul urban, să îi facă să ridice privirea spre cer şi să înţeleagă libertatea prin cunoaştere, prin deprinderi, motivaţii şi valori.
Viaţa pe îndelete – o familie cu 3 copii cu rulota în turul Europei. 8 luni, 15 ţări, 27 350 km. Într-o lume agitată, în care totul se desfăşoară în goană, în care valorile adevărate nu-şi mai găsesc drumul spre sufletul oamenilor, am avut curajul să spunem STOP. Am plecat inspiraţi de alţii şi sperăm ca la rândul nostru să-i inspirăm pe alţii, demonstrându-le că ceea ce am visat noi, există, se poate realiza, trebuie doar să-ţi doreşti să ieşi din spaţiul de “confort” cotidian, să-ţi doreşti să treci peste prejudecăţi, să vrei să schimbi ceva în tine.
Noul nostru proiect începe odată cu mutarea noastră la munte în toamna acestui an şi constă în organizarea unei tabere creative – un fel de comunitate în care să promovăm valorile, experienţele căpătate pe drum, să organizăm periodic ateliere pe teme de educaţie alternativă, parenting, ecologie, reciclare, artă şi călătorit prin lume alături de copii. Vrem să aducem rulota în stradă, să avem o expoziţie din călătorie, mai strângem fonduri vânzând produsele noastre Lilutesa şi colecţia creată de noi cu Alina Zara, care se va numi Mândra chic pe îndelete (o colecţie cu pânze strânse din călătorie). Va fi un spaţiu de socializare pentru familii şi tineri interesaţi de călătorie, downshifting fără să pierdem legătura cu urbanul.
Creative Arts îşi propune să ne scoată puţin din Evul Media în care ne petrecem mare parte din timp şi să ne redea farmecul comunicării prin scrisori, post-it-uri şi walkie-talkies. Creative Arts îi provoacă pe cei mici şi pe cei mari să-şi închidă pentru puţin timp telefoanele şi celelalte gadget-uri cu care îşi încarcă buzunarele şi genţile şi să îşi exerseze caligrafia scriind scrisori şi post-it-uri cu pene şi cerneală, confecţionând plicuri şi walkietalkies din pahare şi sfoară.
De asemenea, pentru toţi cei care s-au săturat de Selfie-uri, Creative Arts va amenaja un photo-corner artistic, unde participanţii la Street Delivery vor fi fotografiaţi în cadrul expoziţiei “Digital Love”, al artistei Cristina Rădulescu.
Upcycling for cycling” - atelier de reciclare pentru piciclişti şi biciclişti între 3 şi 90 de ani
Joaca este cel mai bun mod de a învăţa iar prin acest atelier le îmbinăm pe cele două – iată o alternativă simpatică de petrecere a timpului liber, alta decât statul în faţa calculatorului. Învăţăm şi ne jucăm: din peturi realizăm cutii şi rucsacuri vesele pentru plimbările în parc pe bicicletă, decorăm cutii şi alte obiecte cu bucăţele de jucării, nasturi, mărţişoare, etc. Anul acesta venim cu un proiect nou dar în serie cu cele derulate la ediţiile anterioare ale Street Delivery. Ne-au încurajat curiozitatea şi plăcerea de a decora cu care au răspuns copiii, proiectele s-au dovedit extrem de utile şi inedite şi au avut succes. Copiii sunt invitaţi să aducă peturi şi ambalaje de plastic, jucării mai vechi pe care să le folosească în proiect iar noi punem la dispoziţie restul de materiale şi unelte necesare.
Asociația Istoria Artei inițiază și dezvoltă programe de educație non-formală în domeniul culturii: de istorie, istoria artei și arhitecturii, pictură și meșteșuguri, protejarea patrimoniului. Datorită succesului avut în 2012 cu programele de istoria arhitecturii și a diversificării grupurilor beneficiare, incluzând tineri și adulți, am decis înființarea unei edituri în cadrul asociației, pentru realizarea materialelor tipărite: broșuri pentru traseele urbane de arhitectură bucureșteană și monografii de arhitecți români. Pentru Street Delivery asociaţia propune organizarea unui proiect de educație non-formală despre istoria orașului, a arhitecturii și artelor decorative.
Vă invităm să descoperiţi şi să acceptaţi provocarea jocurilor de societate! Acestea sunt denumite generic Board Games şi te invită la interacţiune, la voie bună şi, nu în ultimul rând, la dezvoltarea aptitudinilor într-un mod creativ şi original. Jocurile de societate sunt jocuri cu tablă, piese, zaruri, cărţi şi pioni şi sunt de mai multe categorii: jocuri de familie, jocuri de copii, jocuri de petrecere, jocuri de strategie şi jocuri de logică.
La Street Delivery vom aduce jocuri de copii şi de familie, la care vă vom explica regulile şi vă vom oferi suport pe tot parcursul frumoasei experienţe.
Micro-grădinarii urbani este un atelier de joacă cu mânuţele şi năsucurile! Îl cunoaştem pe pictorul Arthur Verona (numele străzii pe care ne aflăm), discutăm despre ce este o grădină şi ce plante aromate avem în bucătărie. Atingem cu năsucurile pe domnii busuioc, cimbru, pătrunjel şi rozmarin şi doamna mentă! Ne jucăm cu ele de-a baba-oarba şi planta aromată de care ne îndrăgostim în ghiveci o plantăm! Dar nu orice ghiveci, ci unul micuţ din lut pictat în voie şi cu imaginaţie! Apoi povestim despre cum miroase oraşul nostru şi cum ne-am dori să miroasă.
Clubul Sportiv de Arte Marţiale Absoluto, cel mai medaliat club de arte marţiale din România în ultimii doi ani, derulează programul de Brazilian Jiu Jitsu şi autoapărare pentru copii “Future Champs”. Am pus bazele unui program de antrenament prin care dorim să creăm Campionii Mondiali ai României de mâine şi în acelaşi timp să le oferim mijloacele necesare pentru situaţiile de autoapărare. Sub îndrumarea lui Mihai Handrea, antrenorul grupei de Brazilian Jiu Jitsu, multiplu medaliat internaţional, cei mici învaţă în siguranţă tehnici nonviolente şi de autoapărare, având oportunitatea de a descoperi de la o vârstă fragedă plăcerea de a concura şi bucuriile apartenenţei la un grup.
Obiectivul nostru este promovarea culturii africane prin organizarea de workshop-uri de percuţie africană, prin intermediul cărora dorim să le oferim beneficiarilor o nouă perspectivă asupra artelor din restul lumii şi să îi ajutăm să îşi descopere talentele muzicale ascunse. Scopul unui workshop este de a-i ajuta pe copii să se destindă şi să comunice prin intermediul ritmului şi de a crea astfel o atmosferă propice pentru exprimarea emoţiilor creative şi a energiilor pozitive. În cadrul unui workshop, facilitatorul prezintă copiilor noţiunile de bază ale percuţiei africane, după care explorează împreună stiluri spectaculoase şi interpretează o varietate de stiluri şi ritmuri.
Proiectul pe care îl propunem pentru această ediţie a pornit de la dorinţa de a-i învăţa pe copii, sau de a le reaminti, ce aventură poate fi să te joci afară, să te murdăreşti din cap până în picioare, dar să descoperi lucruri noi, să îţi colorezi degetele şi să simţi gustul plastilinei, folosindu-ne de ilustraţiile noastre, care au pornit din dorinţa de a arăta că orice loc, orice obiect, cât de mic, cât de îngust, poate deveni cu puţină imaginaţie un spaţiu minunat sau că are valenţe nebănuite la prima vedere. Astfel, 'Hai' va fi gândit ca un atelier de pictură şi de modelaj pentru cei mici, care să le arate copiilor că poate exista viaţă şi în obiecte din oraş, nu numai în calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane.
Cu aţe colorate facem mushte pixelate pe modelele păstrate! Ace avem, cu ele nu înţepăm, etamină colorăm! Haideţi să coasem! Atelier pentru băieţi şi fete cu vârste între 5 şi 12 ani. La curs putem învăţa cum se bagă aţa în ac, cum se face nod, cum se coase punctul de broderie românesc, numit muscă sau cruciuliţă, cum putem face obiecte frumoase pornind de la tehnici tradiţionale. La curs învăţăm, acasă terminăm. Atenţie! un mic cm de broderie se face cam într-o oră! Să vezi şi să nu crezi! Fiecare va coase modele specifice, creangă cu flori, horă, râuri, pe un semn de carte pe care îl poate păstra sau dărui cuiva drag.
Ocheanul mobil se adresează în special copiilor de orice vârstă care doresc să descopere poveştile clădirilor care vorbesc. Aceştia vor avea parte de un traseu care începe cu Şcoala Centrală de Fete şi care se încheie cu Parcul Cişmigiu, presărat cu opriri şi discuţii cu tematică educativă, cu scopul de a-şi însuşi un vocabular arhitectural. Vom parcurge tot acest traseu cu ocheanul mobil, acesta permiţându-le copiilor să se focuseze doar pe anumite detalii. Vă invităm să ne însoţiţi în acest parcurs al ocheanului şi să descoperim lucruri împreună!
Atelierul pe care îl propunem anul acesta este unul neconvenţional. Din fel de fel de şaibe, cuie, piuliţe, şuruburi, sârme colorate şi plastilină vom crea împreună roboţei simpatici sau ciudăţei, biciclete, căsuţe, pisicuţe, sau orice vă trece prin cap.
Bit, un personaj simpatic din cale-afară, alături de prietena lui, Digi, evadează de pe planeta Tehnologiei – singurul loc în care au trăit până acum, și vine să îi cunoască pe oameni! Știe o groază de povești și jocuri digitale, dar vrea să învețe de la copii cum e să te distrezi afară. Pentru că pe planeta Tehnologiei nu există soare, flori, copaci, parcuri, aer curat! Pas cu pas, Bit și Digi, alături de cei mici, vor avea parte de tot felul de aventuri: ateliere de meșteșuguri, ateliere de design interior, atelier de bune maniere, concurs de pictură, cursa cu mașini de carton, din care vor învăța lucruri noi!
Iubim culorile, adorăm dansul şi mişcarea, ne place să modelăm lutul, să dăm viaţă hârtiei, pânzei, materialelor reciclabile, dar mai ales ne dorim să folosim toate acestea în dezvoltarea spiritului creativ al copiilor. Proiectul “Amprenta copilăriei urbane”, iniţiat de Academia de creativitate pentru copii, în parteneriat cu Asociaţia pentru Creativitate, îşi doreşte să îi ajute pe cei mici să descopere frumuseţea oraşului, secretele acestuia, să îi tenteze să îl cunoască pas cu pas. Micile descoperiri vor deveni inspiraţia lor în crearea unor lucrări artistice. Proiectul nostru îi va ajuta pe copii să vadă diversitatea oraşului, a străzii şi să găsească în fiecare colţişor o sursă de inspiraţie. Vrem să transformăm strada într-un loc al jocului creativ, pentru copii şi adulţi deopotrivă, un spaţiu al comunicării şi al apropierii. Activităţile noastre au la bază jocul pentru că jocul este vital pentru copii. Este esenţa copilăriei pentru că înseamnă mişcare, explorare, exerciţiu şi învăţare, observaţie, socializare. În cadrul activităţilor propuse vom uita de agitaţia programului din fiecare zi, vom rememora locurile şi momentele preferate şi ne vom lăsa pradă imaginaţiei.